Συχνά Απαντώμενες Ερωτήσεις (FAQs)

Tι διαφορά έχει το personal από το team coaching;

Το personal coaching εστιάζει στην ατομική ανάπτυξη, βοηθώντας το άτομο να κατανοήσει και να επιτύχει τους προσωπικούς του στόχους, ενώ το team coaching αφορά την βελτίωση της απόδοσης και της συνεργασίας ενός ομαδικού πλαισίου, διερευνώντας τη δυναμική της ομάδας και βοηθώντας στην επίλυση συγκρούσεων.

Περισσότερα για το personal coaching

Περισσότερα για το team coaching

Τι διαφορά έχει το personal από το professional coaching;

Το personal coaching ασχολείται με την προσωπική ανάπτυξη και την επίτευξη προσωπικών στόχων. Αντιθέτως, το professional coaching επικεντρώνεται στην επαγγελματική ανάπτυξη, βοηθώντας τους επαγγελματίες να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους, να αντιμετωπίσουν επαγγελματικές προκλήσεις και να προχωρήσουν στην καριέρα τους.

Στο πρόγραμμα για το professional coaching συνδυάζουμε την εκπαίδευση του προγράμματος για το personal coaching με αυτήν του προγράμματος για το team coaching ενώ το mentoring και η αξιολόγηση γίνονται στο επαγγελματικό επίπεδο PCC.

Περισσότερα για το Advanced Diploma in Professional Coaching εδώ.

Κάνετε εξειδίκευση;

Έχετε λόγο στην επιλογή σας! Όπως ένα ανεξάρτητο σπουδαστικό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο, δηλώνετε έναν ‘κύριο’ τομέα σπουδών στο coaching που συνάδει με τα ενδιαφέροντά σας, τις ανάγκες σας και τον δικό σας χρόνο. Αυτή η εξειδίκευση σας βοηθά να αποκτήσετε βαθύτερη γνώση και ειδικές δεξιότητες για να ανταποκριθείτε καλύτερα στις ανάγκες ενός συγκεκριμένου κοινού ή πελατολογίου.

Πως μπορώ να πιστοποιηθώ;

Για να γίνετε πιστοποιημένος coach, πρέπει πρώτα να ακολουθήσετε ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης που καλύπτει τις βασικές αρχές του coaching, τις μεθοδολογίες και τις δεξιότητες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να περάσετε από μια διαδικασία αξιολόγησης, η οποία συχνά περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε εξετάσεις και την υποβολή δειγμάτων πραγματικών συνεδριών coaching.

Στα προγράμματά μας η αξιολόγηση των συνεδριών γίνεται εντός του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι φτάνετε στο ICF με προέγκριση το οποίο με τη σειρά τους σας επιτρέπει να έχετε μια πιο σύντομη, απλή και οικονομική διαδρομή προς τη διαπίστευση. Εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα, ενώ εξασφαλίζετε την ποιότητα.

Τι ισχύ έχει η πιστοποίηση;

Η πιστοποίηση αναγνωρίζεται ως ένδειξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων ενός επαγγελματία στον τομέα του coaching. Επιβεβαιώνει ότι ο coach έχει επιτύχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο εκπαίδευσης και εμπειρίας και συμμορφώνεται με καθιερωμένα επαγγελματικά πρότυπα και δεοντολογία.

Έχω ACC, τι μου προτείνετε;

Αν έχετε ήδη την πιστοποίηση ACC (Associate Certified Coach), το επόμενο βήμα είναι η επιδίωξη της πιστοποίησης PCC (Professional Certified Coach) ή MCC (Master Certified Coach). Αυτό σημαίνει περισσότερες ώρες εκπαίδευσης και πρακτικής εμπειρίας, καθώς και συμμετοχή σε πιο προχωρημένα προγράμματα εκπαίδευσης.

Έχω ACC και θέλω να πάω για το PCC, τι μου προτείνετε;

Αν έχετε ήδη την πιστοποίηση ACC (Associate Certified Coach) ή εκπαίδευση Level 1 ή ACSTH 60 ωρών, είστε στο κατάλληλο μέρος. Σας αναγνωρίζουμε αυτές τις ώρες εκπαίδευσης και σας επιτρέπουμε να μπείτε στο πρόγραμμα Level 2 της Positivity με έκπτωση που φτάνει μέχρι 22%. Με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της εκπαίδευσης θα είστε πιστοποιημένος-η Professional Coach και πολύ κοντά πλέον στο δρόμο για το PCC.

Περισσότερα για το πρόγραμμα Level 2 εδώ.

Περισσότερα για τις απαιτήσεις του ICF για το PCC εδώ.

Έχω κάνει βασικές σπουδές στο coaching, τι μου προτείνετε για να μην ξαναρχίσω από την αρχή;

Αν έχετε ήδη κάποια βασική εκπαίδευση στο coaching, μπορείτε να επιλέξετε προχωρημένα προγράμματα που αναγνωρίζουν την προηγούμενη εκπαίδευσή σας. Αυτά τα προγράμματα θα σας βοηθήσουν να βαθύνετε τις γνώσεις σας και να επεκτείνετε τις δεξιότητές σας χωρίς να ξεκινήσετε από την αρχή.

Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα αν αξιοποιήσετε τις κατατακτήριες εξετάσεις που περιγράφονται εδώ στην ενότητα “Μετεγγραφή φοιτητών”.

Μπορείτε να με βοηθήσετε να πάρω το ACC (ή το PCC; ή το MCC;)

Για να αποκτήσετε πιστοποιήσεις όπως το ACC, PCC ή MCC, προσφέρουμε εξειδικευμένα προγράμματα mentoring, εκπαιδευτικές ευκαιρίες και εργαστήρια που επικεντρώνονται στις απαιτούμενες δεξιότητες και γνώσεις.

Διαβάστε για τα εξατομικευμένα προγράμματα mentoring που προσφέρουμε εδώ: Mentor Coaching Days

Επίσης, δείτε το βίντεο για το νέο τύπο εξετάσεων από το ICF: Τι αλλάζει για ACC & PCC; Συζήτηση με Άγγ. Δερλώπα & Τζ. Ανδρουκάκη

Θέλω να κάνω ανανέωση του ICF Credential μου. Πως μπορείτε να με βοηθήσετε;

Για την ανανέωση του ICF Credential σας, προσφέρουμε προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης, workshops, και συνεδρίες mentoring που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του ICF για την επαγγελματική ανάπτυξη και τη συνεχή μάθηση.

Υπολογίστε πόσες ακριβώς ώρες χρειάζεστε για να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.

Λάβετε υπόψη σας ότι αν κάνετε ανανέωση στο ACC θα χρειαστείτε και δέκα ώρες mentor coaching.

Τι χρειάζομαι για να πάρω διαπίστευση για το Team Coaching;

Για να λάβετε διαπίστευση στο team coaching, θα πρέπει να ακολουθήσετε ειδικό πρόγραμμα που εστιάζει στην ομαδική δυναμική και στρατηγικές. Θα χρειαστεί επίσης να αποδείξετε την πρακτική σας εμπειρία μέσω συγκεκριμένων ωρών coaching και πιθανώς μέσω της υποβολής σχετικών μελετών περιπτώσεων ή αξιολογήσεων.

Διαβάστε στο ICF για τη διαπίστευση.

Διαβάστε εδώ για την εκπαίδευση που θα σας οδηγήσει στη διαπίστευση.

Πόσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία για να γίνω πιστοποιημένος coach;

Η διαδικασία πιστοποίησης μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα με το πρόγραμμα και τον ρυθμό μάθησης του κάθε ατόμου.

Δες εδώ για αναλυτικές και συγκριτικές πληροφορίες.

Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα πιστοποίησης; Ποια είναι αυτά και πώς διαφέρουν;

Υπάρχουν διάφορα επίπεδα πιστοποίησης, όπως Associate, Professional, και Master Coach. Κάθε επίπεδο απαιτεί διαφορετικό αριθμό ωρών εκπαίδευσης και πρακτικής εμπειρίας.

Aντίστοιχα, οι εκπαιδεύσεις είναι:

Πώς μπορώ να συνεχίσω την εκπαίδευσή μου μετά την αρχική πιστοποίηση;

Μετά την αρχική πιστοποίηση, μπορείτε να συμμετάσχετε σε εξειδικευμένα σεμινάρια, workshops, ή προχωρημένα προγράμματα εκπαίδευσης για να επεκτείνετε τις γνώσεις και δεξιότητες σας.

Γίνετε μέλος και αποκτείστε πρόσβαση σε ό,τι διοργανώνουμε, πχ. δείτε εδώ  αλλά και εδώ.

Τι είδους στήριξη και υποστήριξη προσφέρετε στους αποφοίτους των προγραμμάτων σας;

Προσφέρουμε συνεχή υποστήριξη μέσω δικτύων αλληλοβοήθειας, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, και πρόσβασης σε επαγγελματικές πηγές και εκδηλώσεις.

Επιπλέον, όλοι οι φοιτητές και φοιτήτριές μας έχουν δωρεάν πρόσβαση στις μηνιαίες ομαδικές συνεδρίες coaching για ένα χρόνο μετά την αποφοίητηση. Δες εδώ: https://positivity.gr/course/alumni_supervision

Πώς μπορεί η πιστοποίηση στο coaching να βοηθήσει στην επαγγελματική μου πορεία;

Η πιστοποίηση στον τομέα του coaching είναι ένας σημαντικός διακριτικός τίτλος που μπορεί να ανοίξει νέες επαγγελματικές πόρτες. Πρώτον, βελτιώνει τις ευκαιρίες για εργασία σε ανώτερες θέσεις ή σε θέσεις με μεγαλύτερη ευθύνη, καθώς οι εργοδότες αναζητούν συχνά πιστοποιημένους επαγγελματίες με αποδεδειγμένες δεξιότητες. Δεύτερον, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του εισοδήματος, καθώς η πιστοποίηση συχνά συνδέεται με υψηλότερη αξία στην αγορά εργασίας. Τέλος, προσδίδει αξιοπιστία και επαγγελματική αναγνώριση, καθιστώντας τον κάτοχό της πιο ελκυστικό σε πελάτες και συνεργάτες.

Ποια είναι τα κριτήρια για να γίνω διαπιστευμένος coach από τον οργανισμό σας;

Τα κριτήρια για την απόκτηση μιας πιστοποίησης στο coaching περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση ειδικών εκπαιδευτικών μονάδων που καλύπτουν θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες. Επίσης, απαιτείται συσσωρευμένη πρακτική εμπειρία, η οποία επιτρέπει στους υποψηφίους να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε πραγματικές συνθήκες. Η επιτυχία σε αξιολογήσεις και εξετάσεις είναι επίσης ουσιαστική, καθώς αποδεικνύει την κατανόηση και την εφαρμογή των αρχών του coaching.

Για τη λεπτομερή ανάλυση αυτών των κριτηρίων αναζητήστε την ενότητα εργασίες σε κάθε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής σας, θα έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε σε συνεδρίες tutoring που θα σας υποστηρίξουν στην κατανόηση αυτών όπως και στην ιδανική οργάνωση των σπουδών σας.

Υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις ή υποτροφίες για τα προγράμματα σπουδών στο coaching;

Μερικά εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρουν εκπτώσεις ή υποτροφίες για να καταστήσουν την εκπαίδευση πιο προσιτή και να ενθαρρύνουν την συμμετοχή από άτομα με υψηλή επίδοση ή ειδικές ανάγκες. Αυτό βοηθά στη δημιουργία ενός πιο ποικιλόμορφου και ισχυρού κοινού coaching, καθώς και στην προσέλκυση ταλαντούχων ατόμων που ίσως δεν θα είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τέτοια προγράμματα λόγω οικονομικών περιορισμών.

Για αναζήτηση όλων των σχετικών περιπτώσεων αναζητήστε τις σχετικές πληροφορίες στην Πολιτική Προγραμμάτων μας στην παρακάτω σελίδα: https://positivity.gr/coaching-academy/policies

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ online και face-to-face εκπαιδεύσεων στο coaching;

Τα online προγράμματα προσφέρουν την ευκολία της εκπαίδευσης από απόσταση, επιτρέποντας στους σπουδαστές να συμμετέχουν από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να ενσωματώσουν τη μάθηση στο δικό τους πρόγραμμα. Αντιθέτως, τα face-to-face προγράμματα προσφέρουν την εμπειρία της άμεσης αλληλεπίδρασης και της δικτύωσης με συμμετέχοντες και διδάσκοντες, δημιουργώντας ένα πιο διαδραστικό και προσωπικό περιβάλλον μάθησης.

Μπορώ να παρέχω coaching χωρίς πιστοποίηση; Τι ισχύει από νομικής πλευράς;

Ενώ το coaching χωρίς πιστοποίηση είναι εφικτό, η πιστοποίηση προσδίδει σημαντική αξιοπιστία και μπορεί να είναι απαραίτητη για την ανάληψη ορισμένων επαγγελματικών ευκαιριών ή θέσεων. Η πιστοποίηση δείχνει ότι ένας coach έχει επενδύσει χρόνο και προσπάθεια για την επίσημη εκπαίδευση και έχει μια βάση γνώσεων και δεξιοτήτων που αναγνωρίζεται από την επαγγελματική κοινότητα.

Πώς εξελίσσεται η τεχνολογία και οι νέες προσεγγίσεις στον τομέα του coaching;

Η τεχνολογία επηρεάζει τον τομέα του coaching με νέες και καινοτόμες μεθόδους. Εικονικές πλατφόρμες και εφαρμογές επιτρέπουν την παροχή coaching από απόσταση, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη (AI) προσφέρει νέες δυνατότητες για προσαρμοσμένη μάθηση και ανάλυση. Αυτές οι τεχνολογίες ανοίγουν νέους δρόμους για την επέκταση και την εξατομίκευση του coaching, κάνοντάς το πιο προσβάσιμο και ευέλικτο για ένα ευρύτερο κοινό.

Θέλεις να ξεκινήσεις ή να μάθεις περισσότερες πληροφορίες;

"*" indicates required fields

Θέλω να μάθω περισσότερες πληροφορίες*
Θέλω να ξεκινήσω ΑΜΕΣΑ!*
Μένω*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Στην Positivity Coaching γράφεις την Επιτυχία σου!