Για πολλές δεκαετίες η εσωστρέφεια στο χώρο εργασίας αντιμετωπίζονταν ως «απόκλιση» που θα έπρεπε να διορθωθεί. Τεράστια ποσά και αμέτρητες ώρες εκπαίδευσης έχουν δαπανηθεί για τη στελέχωση και ανάπτυξη επαγγελματιών που θα αναπαράγουν το ιδανικό μοντέλο της εξωστρέφειας.
Χρειάστηκε, ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον και μια νέα γενιά εργαζομένων, οι περίφημοι Millennials, για να εντοπίσουμε τους περιορισμούς και τις στρεβλώσεις που προκλήθηκαν. Χρειάστηκαν έρευνες και δημοσιεύσεις όπως της Francesca Gino, του David Hoffman και του Adam Grand, ή το βιβλίο της Susan Cain “Quite”, “The power of introverts in a word that can’t stop talking”, για να εδραιώσουμε τα επιχειρήματα γύρω από την αξία που φέρνουν τα χαρακτηριστικά των εσωστρεφών ανθρώπων στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Για τη μεν ανισορροπία στη λειτουργία των επιχειρήσεων συζητήσαμε στο άρθρο «Εξωστρεφείς – Εσωστρεφείς. Η Διαταραγμένη Ισορροπία στην Κορυφή». Τη δε, αξία των ποιοτικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας των εσωστρεφών ανθρώπων, είχαμε την ευκαιρία να την αναπτύξουμε στο άρθρο «Γιατί οι Εσωστρεφείς Προσωπικότητες Γίνονται Εξαιρετικοί Ηγέτες».
Και στα δυο άρθρα η επιχειρηματολογία είναι ισχυρή και υποστηρίζει μια πολύ απλή αλήθεια, χρειάζεται να επενδύσουμε στα χαρακτηριστικά των εσωστρεφών επαγγελματιών και να τους αναπτύξουμε για ότι είναι και όχι για ότι θα θέλαμε να είναι.
Η Susan Cain υποστηρίζει πως «η υποτίμηση των εσωστρεφών ανθρώπων είναι το ίδιο καταστροφική όσο η εκατοντάδων ετών προκατάληψη ενάντια στις γυναίκες». Σε εμένα, ως επαγγελματία Coach και εκπαιδευτή, κάθε φορά που μου ζητάνε να βοηθήσω την «ανάπτυξη» ανθρώπων με τη λογική να γίνουν κάτι που δεν είναι, μου θυμίζει την επιμονή δασκάλων άλλων εποχών να επιβάλουν στους αριστερόχειρες να γράφουν με το δεξί.
Οι εσωστρεφείς δεν παρουσιάζουν «απόκλιση», παρουσιάζουν το πιο δημιουργικό και συνετό μισό του ανθρώπινου πληθυσμού που χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση.
Αυτό θα είναι και το αντικείμενο της συνέχειας του άρθρου. Δηλαδή, θα μιλήσουμε για το πως μπορούν οι Managers να βοηθήσουν τους εσωστρεφείς συνεργάτες τους, να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και να φτάσουν στις δυνατότητες τους. Επιπλέον, θα συζητήσουμε πως οι ίδιοι οι εσωστρεφείς επαγγελματίες μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους για να λειτουργούν αποτελεσματικά σε ένα κυρίαρχα εξωστρεφή εργασιακό χώρο.
Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι managers για τους εσωστρεφείς
Δώστε τους την ευκαιρία να προσληφθούν. Οι υπάρχουσες διαδικασίες επιλογής και στελέχωσης (πχ group work) ευνοούν την πρόσληψη εξωστρεφών υποψηφίων.
Αξιολογήστε τους βάσει των επιτευγμάτων τους. Οι επιχειρήσεις υπάρχουν και πετυχαίνουν χάρη σε ικανούς ανθρώπους που φέρνουν αποτελέσματα. Είναι εντελώς άδικο και αντιπαραγωγικό να τους αξιολογείτε κυρίως βάσει της κοινωνικότητας τους.
Τα socializing events δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά. Τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι το αδύνατο σημείο των εσωστρεφών. Υποχρεώνοντας τους να συμμετέχουν τους προκαλείτε άγχος και αρνητισμό, διότι ξέρουν ή υποθέτουν πως τους αξιολογείτε και θεωρούν δεδομένο πως δεν θα τα πάνε καλά. Ζητήστε τους να συμμετέχουν εξηγώντας τους λόγους που το θεωρείτε σημαντικό και αποφορτίστε τους από άγχος της αξιολόγησης.
Δώστε τους φωνή. Ρωτήστε τη γνώμη τους και δώστε τους το λόγο χωρίς να είναι υποχρεωτικό να πουν κάτι, απλά ενθαρρύνετε τους και διασφαλίστε πως δεν θα μονοπωλούν τη συζήτηση συγκεκριμένοι άνθρωποι. Να θυμάστε ότι οι καλύτεροι ομιλητές δεν έχουν απαραίτητα και τις καλύτερες ιδέες.
Ενθαρρύνετε την υποβολή γραπτών προτάσεων πριν και μετά από συναντήσεις. Η προσέγγιση αυτή δίνει στους εσωστρεφείς την απόσταση και το χρόνο που χρειάζονται για να συγκροτήσουν τις σκέψεις τους, να εξετάσουν τις ιδέες τους και να δοκιμάσουν τα επιχειρήματα τους. Πρόσθετο όφελος αυτής της διαδικασίας είναι πως οι προτάσεις θα είναι μελετημένες στη λεπτομέρεια.
Η σιωπή δεν είναι απόρριψη ή διαφωνία. Οι εσωστρεφείς είναι πολύ καλοί ακροατές. Ακούν με προσοχή, δεν διακόπτουν, δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα και να κρίνουν. Επομένως, η σιωπή τους δεν μπορεί να εκληφθεί ούτε ως απόρριψη, ούτε ως επιδοκιμασία. Αν θέλετε τη γνώμη τους, ρωτήστε τους.
Ζητήστε να σας δώσουν feedback χωρίς απαραίτητα να το κάνουν την ίδια στιγμή. Έχοντας πάντα προτίμηση να αναλύσουν μια κατάσταση, δώστε τους το χρόνο.
Αναπτύξετε ανοχή στη διαφορετικότητα ανάμεσα στους συνεργάτες σας. Αποδεδειγμένα, η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και προσωπικοτήτων φέρνει την πρόοδο.
Ενθαρρύνετε την υιοθέτηση διαφορετικών στοιχείων. Επισημάνετε τα θετικά χαρακτηριστικά των διαφορετικών προσωπικοτήτων εξωστρεφών και εσωστρεφών και την αξία που προσθέτουν στη λειτουργία της ομάδας, του τμήματος ή της εταιρίας. Ενθαρρύνετε την υιοθέτηση και ανταλλαγή στοιχείων.
Διαθέστε τους χώρο που θα μπορούν να συγκεντρωθούν. Το γραφείο ανοιχτού χώρου (open plan) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη για τους εσωστρεφείς. Κάποιες στιγμές τις μέρας χρειάζονται την ιδιωτικότητα τους. Αν η επιλογή της εταιρίας είναι open plan, τότε φροντίστε να υπάρχει διαθέσιμος κάποιος χώρος συναντήσεων όπου θα μπορούν να σκεφτούν και να συγκεντρωθούν σε απαιτητικές εργασίες.
Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι εσωστρεφείς για τους εαυτούς τους.
Αποδεχτείτε την εσωστρέφεια σας. Μην προσπαθείτε να είστε κάποιος άλλος. O Oscar Wilde είχε πει «Να είσαι ο εαυτό σου. Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι».
Προετοιμαστείτε. Διαβάστε την ατζέντα μιας συνάντησης και προετοιμαστείτε να συμμετέχετε ενεργά.
Αξιοποιήστε την τεχνολογία για την κοινωνική σας δικτύωση. Επικοινωνήστε μέσω email, ή chat για να αναπτύξετε την επαφή με τους συνεργάτες σας. Τα νέα μέσα σας δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύσσετε σταδιακά εξοικείωση και να ελέγχετε τον ρυθμό και το χρόνο ανταπόκρισης στην επικοινωνία.
Φέρτε τις επαφές και συναντήσεις στα μέτρα σας. Αποφύγετε τις πολυμελείς συναντήσεις και επιδιώξτε τις προσωπικές επαφές.
Επικοινωνήστε γραπτώς τις ιδέες σας πριν και μετά από συναντήσεις. Η γραπτή πρόταση σας δίνει το χρόνο να επεξεργαστείτε και να δομήσετε τις σκέψεις σας και επιπρόσθετα δείχνει ενδιαφέρον και επαγγελματισμό.
Κρατήστε τη συζήτηση σε εξέλιξη όσο σκέφτεστε. Μην απομονώνεστε στις σκέψεις σας, γνέψτε ότι παρακολουθείτε, κρατήστε το χαμόγελο σας και την οπτική επαφή με τους συνομιλητές σας.
Κάντε την παρουσία σας αισθητή. Διακόψτε αν χρειάζεται να μιλήσετε.
Επιδιώξτε τις κοινωνικές συστροφές. Είναι ο καλύτερος τρόπος για ενισχύσετε την επικοινωνιακές σας δεξιότητες.
Φροντίστε να βρείτε λίγο ήσυχο χρόνο. Αν συμμετέχετε σε συνέδρια ή ολοήμερες εκδηλώσεις φροντίστε να βρείτε λίγο χρόνο ησυχίας για αποφόρτιση και για ανασυγκρότηση. Το ίδιο ισχύει και σε ένα πολύβουο γραφείο. Φροντίστε να βρείτε ένα χώρο για να κάνετε μια εργασία που απαιτεί συγκέντρωση.